Ghimbirul este o planta perena care creste in zona tropicelor si de aceea gradinarii tentati sa incerce cultivarea plantei trebuie sa ii asigure o temperatura ridicata, dar si o umiditate constanta. Planta este originara din Asia de sud-est, unde este considerata o sursa de sanatate, un aliment care nu trebuie sa lipseasca din dieta zilnica, deoarece are efect profilactic in multe boli specifice zonelor calde.
Ghimbirul este cunoscut din timpuri stravechi, fiind consemnat in scrierile lui Confucius, dar si in Coran. Este printre primele condimente aduse in Europa de catre negustorii arabi.
Calitatile curative ale acestui condiment sunt multiple: ajuta digestia, rezolva starile de greata, dezinfecteaza sinusurile si ajuta expectoratia – dupa starile gripale. Ghimbirul stimuleaza sistemul imunitar si revigoreaza intregul organism atunci cand este intrebuintat cu regularitate.
In plus, chinezii il considera un ajutor pretios pentru mentinerea potentei masculine, dar si pentru asigurarea longevitatii.Masajul cu ulei esential de ghimbir are efecte spectaculoase in relaxarea musculaturii, dar si in prevenirea si atenuarea crampelor musculare. Acelasi ulei poate fi folosit pentru imbunatatirea circulatiei periferice.
Tratamentele pot fi deosebit de placute, precum acesta:
Bautura racoritoare din ghimbir:Fierbeti timp de 20 minute ghimbir ras (circa 3 linguri ) + 600 ml apa plata + 1 lingura miere. Strecurati si raciti siropul obtinut si pastrati-l la frigider. Serviti in pahare inalte, pe care le pregatiti astfel: sirop (de doua degete) + 2 cuburi de gheata + apa minerala (gazoasa) foarte rece + …paiul absolut necesar unui cocktail sanatos.